Cybersecurityplan

Wat zijn in 2022 de cybersecurity hulpmiddelen en software voor organisaties en bedrijven om cyberaanvallen te herkennen en te voorkomen? We hebben een aantal beveiligingsmaatregelen op een rijtje gezet die je kan nemen om cyberaanvallen te voorkomen, ook in 2022.

Cybersecurityplan | Operationele beveiliging

Beveiliging tegen incidenten tijdens werkzaamheden

Aandacht voor de risico’s en beveiliging van je gebruiksmiddelen (laptops, servers, software etc) benodigd voor de stabiliteit van de werkzaamheden, is wat ons betreft de eerste alinea in ieder plan van aanpak.

Cyberaanvallen op dit technische onderdeel van de zogenoemde vertrouwensdriehoek – zo heet dat, kunnen we ook niets aan doen- (mensen, organisatie, techniek) groeien met de dag en worden steeds innovatiever. Niet verwonderlijk, hier is winst te behalen voor cybercriminelen. Makkelijk te ontwrichten.

Wanneer de nieuwe maatregelen voor (de beveiliging van) technologie worden overwogen, hebben bestaande maatregelen meer dan regelmatig amper nog waarde (het overwegen van een upgrade blijft een optie) vanwege de aard van de te beveiligen systemen. Dat ligt ook in het gevolg van verandering van IT-Omgevingen.

Steeds meer organisaties kiezen voor een hybride omgeving (eigen materiaal, cloud diensten). Vanwege de beschikbaarheid van systemen met uitgebreide mogelijkheden tot verbeteringen, nodig voor uitbreiding van de werkzaamheden. Door deze hybride vormen van werken hoef je veel zaken niet meer in eigen huis te hebben. Deze ontwikkelingen en een sterke toename van intelligente en kwalitatief goede technische beveiligingssoftware vragen om een continue verbeterproces.

De vraag is of bestaande producten nog kunnen voldoen aan de eisen.

Cybersecurityplan | Apps beveiligen

Kwetsbaarheden -dat zijn onder andere nieuw gevonden fouten, bugs of andere beveiligingsproblemen- in apps applicaties en/of software. Kwetsbaarheden worden door cybercriminelen wordt misbruikt om het betreffende systeem te hacken.

Ontwikkelteams kunnen beveiligingsprogramma’s gebruiken om kwetsbaarheden, coderingsfouten en beveiligingslekken op te sporen, vanaf en tijdens het ontwikkelproces van de software. Zo kunnen ze op tijd reparaties uitvoeren op de software voor het naar de eindklant gaat of de markt op komt.

Daarnaast adviseren we op regelmatige basis een kwetsbaarheden scan op de gemaakte software uit te voeren. Ontwikkelingen in het kraken van (fouten in) software staan niet stil.

Ook het inzetten van risicomanagement in de ontwerpfase kan voorkomen dat achteraf kostbare herstelkosten dienen te worden gemaakt.

Cybersecurityplan | Uitgebreide detectie en respons (XDR):

“De toekomst van het beveiligen van data, systemen en informatie, zoals we die kennen met traditionele antivirus, verandert met XDR. Het zelfisolatieconcept van EDR (Endpoint Detection and response) kunnen met de introductie van deze technologie tot een aanmerkelijk hoger niveau worden gebracht”

Wat heb je aan deze tekst hoor ik je denken. Het zijn detectietools, die op een intelligente manier helpen uitbreiden van de detectiemogelijkheden van organisaties, ze zoeken naar afwijkingen. Denk aan de firewall, web-poorten en andere op te nemen kwetsbaarheden. Dit heeft zin als het gaat om de reactietijd op ongewenste gasten aanzienlijk kunnen verkorten, als ze binnen zijn wil je zo snel mogelijk weten waar ze zijn. Hiermee maak je het moeilijker voor criminelen en malware om zich in het systeem te verspreiden.

Bij installatie van deze strengere beveiligingsmaatregelen merk je dat in eerste instantie de incidenten stijgen. -logisch er wordt meer gedetecteerd- Op de wat langere termijn helpt het met de awareness binnen de organisatie en juist het indammen van beveiligingsincidenten.

Cybersecurityplan | Back-ups:

De beveiligingsmaatregelen kunnen geen 100% veiligheid garanderen, laten we dit voorop stellen, de kosten zijn ook vaak nog eens onhoudbaar. Een ieder die anders beweert… Het kan gewoon niet.

Overigens hebben recente beveiligingsincidenten dat helaas bewezen, hoe sterk het cybersecurityplan ook is. Het hebben van een back-up is dus van cruciaal belang om de gegevens op te slaan en te beveiligen en om te herstellen van een inbreuk, zoals bij Mediamarkt en VDL (alsof die geen sterk team hebben om zich hier tegen te wapenen). Ze waren wel voorbereid, dus uiteindelijk lagen de bedrijven maar kort stil (en sommige waardevolle productielijnen konden door blijven lopen)

Maar dat vergt wel voorbereiding. Ook verzekeraars van cyberrisico’s zullen eisen stellen

Tijdens het maken van keuzes onder tijdsdruk, binnen 24 uur betalen anders… (je krijgt niet de tijd om je beslissing over drie maanden eens kenbaar te maken aan de criminelen) Tijdens het omgaan met ransomware besluiten sommige bedrijven en organisaties om losgeld te betalen, in de hoop dat de aanvallers de gegevens ontgrendelen. Snel en effectief, deze oplossing. Zou je denken.

Echter criminelen stellen de slachtoffers na betaling niet altijd in staat om de gegevens met succes te ontgrendelen, dat gebeurt vaker dan je denkt. Als je een keer betaalt, wil je dat ook vast een tweede keer doen en een derde keer.

Ook kunnen de vergrendelde gegevens nog -nieuwe- vormen van malware bevatten die opnieuw misbruik kunnen maken van de situatie en kwetsbaarheden.

Wij adviseren altijd om een ​​noodherstelplan op te stellen, deze bij te houden, periodiek te testen en altijd samen met een solide back-up de middelen te beveiligen. Voorbereid op een hack…

Cybersecurityplan
Cybersecurity – Cyber Risk

Cybersecurityplan | Medewerkers bewustzijn

De meeste inbreuken doen zich voor wanneer een medewerker van een organisatie op iets klikt wat ze niet zouden moeten hebben. Is het niet op een link in een mail, is het op een per ongeluk onveilige website… Of er worden gegevens doorgegeven aan te telefoon waardoor toegang wordt gegeven aan onbevoegden.

Een actief awareness programma voor beveiliging in het cybersecurityplan helpt (het sluit het niet uit, maar het helpt) om dergelijke voorvallen te voorkomen. Dergelijke programma’s verminderen het risico op een inbreuk enorm door de werknemers te trainen om na te denken over het al dan niet openen van een link of het surfgedrag. Phishing-aanvallen zijn een veelvoorkomende inval voor de aanvaller en als er iets in het voordeel van de aanvaller is, dan is het het gebrek aan bewustzijn bij de medewerkers van de organisatie.

Maak je organisatie sterk voor de toekomst.

Legilo.net | info@legilo.net | 085-4011062

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.